tisdag 23 mars 2010

Sälen och lite till...

Vår lilla tripp till Sälen är nu över. Allie kom och hämtade mig hemma på tisdag kväll efter en natts sömn och en arbetsdag. Vi kom iväg till vår första anhalt, det var i Munkedal hos Ewa och Tommy där min mor och far mötte upp för jag skulle låna skidbyxor av dem. Vi blev bjudna på olika grillat kött, fläskfilé, kycklingvingar, revbenspjäll och Ewa´s egen form av cole slew sallad, det smakade förträffligt gott, fick ju självklart lite vin till.



Torsdag morgon startade vi vår färd upp till Sälen, vi var framme i vår lilla stuga på Jens Brittas väg 28 c Tandådalen vid 14 tiden. Vår uppgift den dagen var att vi skulle överraska Linda ( äldsta dottern ) och Björn eftersom Björn har fyllt 40 för någon vecka sen (Grattis igen) De hade ingen aning om att vi skulle komma, så när vi knackade på deras stuga och de öppnade höll de på att tappa hakan.
Det var riktigt kul att se deras miner förutom Linda och Björn så var det Filippa, Femi, Liv, Fred ( Linda och Björn´s barn), Holger och Annika med deras 3 barn så där var det livat.
Holger hade fixat maten för kvällen så vi fick något att äta vi också. Det hade du fixat riktigt, riktigt bra Holger ( kanske vi kan få receptet en dag, även på de marinerade morötter).



Dagen efter möttes vi alla i backen Filippa och Femi fick lurat ner mig i en röd backe. Detta berättade de för mig efter vi åkt ner, jag skulle ju bara åka i blå och grön hade jag sagt är ju ingen Ingmar Stenmark precis. Efter nästan 3 timmars åk klarade jag inte mer, åkte hem till vår lilla stuga där Ewa väntade med Pytten.
Jag och Ewa körde Femi hem till sin stugan och Allie lämnade vi på After ski. Sedan tog vi turen till Hemköp. Det känndes som vi hade handlat in för en hel vecka fast vi bara skulle ha mat till ytterligare 2 dagar.

När vi kom hem från affären fick vi besök av Per-Åke ( min bror ) Mia (hans fru) och Lisa (dottern)som också hade hyrt en stuga i Sälen. Det var nu fredag kväll Ewa gör en liten toast med räkor, jag lagar torsk i vår micro ( fanns ingen ugn i stugan ) och avslutar med Ekströms Chocklad pudding under tiden som vi lyssnade på "Så Ska Det Låta " på Tv och drack vin. Efter maten fick vi mer besök var det Allie´s vänner Linda och Glen som skulle ta med Allie ut på kvällen.
Det blev till några Irish coffe.
Lördagen blev det ett strålande väder. Körde Allie ner till skid backen vid 9 tiden, vid lunch tid gick jag och Ewa ner till skidanläggningen och åt en Gullash soppa på Mezzo efter detta var vi inne på Tandådalens hotel och fick provat deras pool område, vi tog också ett dopp i deras utomhus jaccuzi. Det var en härlig utsikt mot skidbackarna tyvärr blev det bara till 2 minuter för det var någon som de abbonerat den 1 timme. Vi tog en Taxi hem och satt oss utanför i solen på Ewa´s ny inköpta renskinn, underbart med lite vin till de värmande strålarna. Lördag´s kvällen blev till ett besök på Matparadisets Bistro. Servicen och miljön var det inget fel på men tyvärr blev vi väl ett måndags exempel där en del fel kan uppstå. Menyn såg mycket spännande ut , blev Chevré med rödbetor till förrätt, till huvudrätt blev det en oxfilé med tillbehör. Kollade Vin listan och fick se de hade ett Libanesiskt vin som aldrig brukar slå fel, jag får med de andra på detta vin. Då kommer vår söta servitris tillbaka med ett ursäkt att det var några herrar före oss som hade beställt sista flaskan. Då fick då bli en Brunello men hon kom tillbaka med ännu en ursäkt att den var slut, sista försöket fick bli en Montepulziano ( den var ok men man hade ju sett fram emot ett annat vin). Förrätten fick ett plus, varmrätten fick ett minus i kanten på grund av att jag beställt blodig ( servitricen frågade speciellt hur vi ville ha köttet) och köttet var näst intill välstekt. Fick sagt det till servitrisen och hon sa direkt att de skulle göra en ny men då fick jag ju äta min mat själv för de andra hann ju äta upp sin mat.
Hoppade över desserten, var ju lite tveksam om det skulle bli någon strul med den också.

När vi städat ur stugan och skulle köra hem började snöstormen så det tog några extra timmar, men hem kom vi.

Jens Britta´s fisk ( man tager vad man haver sa, Kajsa Varg)

3 pers

3 bitar djupfryst Torsk
Smör
Dill
Citron
3 lagerblad
1 dl vitt vin
2 dl grädde
4 msk Pesto Napoletana
Findus djupfrysta färsk potatis
6 stekta kammuslingar
cayennepeppar, salt och peppar

Fisken läggs i en form som tål Micro i med några klickar smördill, lite pressad saft från en citron, lagerblad och vin täck med plast folie in i mcron på ca, 5-8 min ( kolla).

Häll upp grädden i en kastrull och låt små puttra i med peston smaksätt med salt och peppar.

Koka potatis så som det står på påsen.



Stek kammuslingarna i lite smör och cayennepeppar servera direkt.

Till vår fredags meny drack vi mousserat vin, avslutade med irish coffe och Ekströms Chocklad pudding.

Med på turen hade vi 2 st datorer men inga laddare så det blev till att spara på strömmen.
Vi blev avlösta i Sälen av Linda, Jonas, Evelina, Filip och några vänner till dem, vad vi har hört har de också glömt laddaren så vi hoppas ni får läsa något den här veckan.

"Sälen är en tätort i Malung-Sälens kommun i Dalarna cirka 65 km nordväst om Malung. Sälen är en populär turistort, och startplatsen för Vasaloppet ligger strax söder om orten. Första bosättningar på samma ställe bredvid Västerdalälven fanns redan under medeltiden.
Sälen har sju vintersportanläggningar i varierande storlek. De största och mest kända är Lindvallen/Högfjället och Tandådalen/Hundfjället som ägs och drivs av Skistar. Lindvallen och Hundfjället har en mer barninriktad profil med stora barnområden och välkända figurer som snögubben på Gustavbackens topp och Hundfjällets trollskog. Tandådalen bjuder på mer avancerad åkning, en park och är känt som Sälens Puls. Högfjället står för den klassiska fjällsemestern med Högfjällshotellet mitt i. Lindvallen har också Europas mest populära skidskola med över 30 000 elever säsongen 05/06." " Wikipedia"

Det populära rockbandet U2 har även producerat en musikvideo till "New Years Day" i Sälen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar