måndag 5 april 2010

Smarriga kanelbullar

Hej,

Idag har vi gjort kanellbullar efter maten. Åh, vad det är gott! Varma och nybakade,
och det bästa av allt, där ligger flera påsar med nybakat i frysen nu. Så det är lätt att ta fram när man blir sugen på något gott eller får oväntat besök.





Det här behöver du:
5 dl mjölk
100 gram jäst (2 pkt)
1,5 dl baksirap (då blir de inte torra)
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma, malen
15 dl vetemjöl Special
125 gram smör, (obs)!rumstempererat
1 burk kessella (så blir de ännu saftigare)
1 ägg+
1 st ägg, till pensling


Fylllning
125 gram rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
2 msk kanel, mald

Gör så här:

Ljumma mjölken till ca 37 grader tillsätt kardemumman. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.

Tillsätt baksirap, salt, kesella, ägg och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg, gärna länge. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter.



Rör samman fyllningen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två eler tre delar.



Kavla ut varje del till en platta, ca 25x50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Jag brukar sätta dem i silikonmuffinsformar för att hålla formen bättre vi gräddning. Eller så kan du kavla ut degen till en platta som är ca 35x40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. Lägg i bullformar.



Låt bullarna jäsa övertäckta i 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader varmluft.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker om du vill.

Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.

Visst är det smarrigt!



Servera med kall mjölk!

1 kommentar:

  1. Helt otroligt goda bullar! Man går miste om mycket om man inte bakar dessa små knyten...Tusen tack för detta inspirerande recept!

    SvaraRadera