fredag 24 september 2010

Höstens primörer är här!


Hej på er alla, vart tog sommaren vägen?

Nu är det dags att komma igång med skrivandet igen , här i veckan som gick var jag hos Petra, Henrik, Ronja och Tanja.
Jag, Petra och trot om ni vill men vi fick med oss Loui ut iskogen för att plocka kantareller.
Varken Petra eller Loui tycker att det smakar gott med de gula svampar , men vem bryr sig de skall ju bara plocka så vi andra kan njuta. ( eller?).
Efter att ha gått och strosat i skogen ett par timmar var det dags att köra hemåt igen och låta Henrik rensa all svamp vi lyckats hitta.

Det är ju sånt man gärna vill smita från. Nu var det ju min lott att laga middagen så Petra hade plockat fram en älgstek ( som Henrik hade skjutit) ur frysen.
Jag vill ju inte ha älgkött säger Petra och tar fram en oxstek också. Hon har någon inbillad fobi över viltkött , svamp och fisk.
Det blir ju mer till oss andra tror vi ,men alla vi andra älskar ju vilt så vi är 5 som skall dela på en älgstek när hon har en hel oxstek för sig själv. ( ok, vi fick ju smaka lite på hennes stek också , men vår var godast).
Plockade också några plommon ute i trädgården som jag tänkt att ha i såsen.


Älgakliv över Nissan.

1 älgstek på ca, 1 kg
1 oxstek på ca, 1 kg
De grönaste bladen på en purrjolök ca,15 cm
1 stor rödlök skuren i båtar
4 grovt skurna morötter
15 st Enbär
2 lagerblad
6 st skalade och urkärnade plommon
lite färsk timjan och rosmarin
2 köttbuljong tärningar
1/2 dl bongs buljong kalv med rödvin
1/2 fl kraftigt gott Rödvin ( gärna något Argentinskt)
ca, 1 liter vatten
3 dl grädde

15 små lökar


ca, 12 skalade och urkärnade plommon och 1 1/2 dl socker till plommon chutneyn smaksätt med1/2 tsk chili.



Bryn älg och oxsteken i med alla ingredienser så som purjolöksbladen, rödlöken, morötterna, enbären, lagerblad, plommon,timjan , rosmarin, köttbuljong, rödvin och vattnet.



Låt stå och små puttra ca 1 -1 1/2 timme.( tills det är mört iallafall).
Sila ifrån allt och tillsätt grädden i skyn och 2 tsk av plommon chutneyn, red den lite om ni tycker att den blir för tunn.

Under tiden vi väntade på att stekarna skulle bli klara la jag de små lökarna i en stekpanna med smör och lät de små steka ca 20 minuter tillsammans med 1 1/2 msk socker tills de får en härlig gyllen brun färg, inte för hög värme.

Plommon Chutneyn.
Lägg plommonen i en kastrull och i med sockret låt små simmra till det blir lite krämmigt. smaka av med lite timjan.

Till detta serverade jag potatis och rotfrukter skurna i båtar olivolja vitlök och timjan, salt och peppar in i ugn ca, 35 min.
Hur som helst så verkade det som alla tyckte det var riktigt gott , faten blev iallafall rensade.

Vad drack vi till? Jo, vi som har åldern inne drack ett vin från Argentina samma som jag hade i såsen.
Amacaya Grand Reserva ( malbec/ cabernet sauvignon ).
De andra fick nöja sig med helt vanligt bordsvatten ( det går ju det med).

Nu undrar ni vart svamparna tog vägen, jo de fick brynas i en stekpanna smaksatt med endast salt och peppar sen var det bara att försöka få så många som möjligt
till och med tjejerna älskar ju svamp så ni förstår att det blev inte många.

Loui överaska oss med en härligt tårta. Sockerkaksbotten indränkt med annanas spad , ett lager med vaniljkräm och ett med en blandning av hallon och vispgrädde. Toppad med vispgrädde och jordgubbar. Muums! Bra jobbat Loui.


Lite musik får vi ha till så det får bli "Sommaren är kort" med Thomas Ledin.

Alldeles för kort, men med god mat kan vi förlänga känslan av värme och fågelkvitter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar