torsdag 30 september 2010

Loui & Ingelas tur med höstprimörer fortsätter...

Min och Loui´s tur fortsätter mot Laholm.

Hämtar Adam (mitt barnbarna) och hans kompis på skolan, frågar om de är lite hungriga, ja säger de.
Vi vill gärna ha pizza säger de, det får bli en hämt pizza. Jag och Loui(min son) får oss en korv och mos hos Eva-Lenas det har blivit en tradition när vi kommer till Laholm (finns ju inte i Danmark).
Efter att ha utfodrat barnen inklusive mig själv gick vi över till Siv (Adam och Emil´s farmor), där var ju lille Emil(mitt barnbarn) som Siv hade fått hämta på dagis. Kaffe och kanelbulle frågar Siv, det säger man ju inte nej till.
Nu har det ju gått ytterligare någon timme och det är dags att gå och handla in för kvällens middag.

Gravad lax och lax´s sås på lax butiken i Laholm.
Nästa butik fick bli ICA eftersom Erlandsson´s charkuteri har slagit igen.
Fläskfilé, dijonsenap, emilrökt skinka, riven västerbottenost, paprika, bakpotatis, timjan, broccoli, bacon, äkta majonäs, creme fraich, pinjekärnor och inte att förglömma grädde.

2 fläskfiléer skurna i ca, 7 cm ( det skall bli 6 bitar av 2 fläskfiléer) bankas ut med en köttyxa,
som man har lagt i en plastpåse så det inte blir så söligt.
Smörj ena sidan av den utbankade fläskfiléen med dijonsenap ca, 1 tsk
Gör likadant med de andra bitarna.
På 3 av de utbankade skivorna lägger ni en skiva emilrökt skinka och 2 msk riven västerbottenost ovanpå dijonsenapen.
Den andra 3 skal läggas ovanpå dem med skinkan och osten tryck till kanterna så inte innehållet kommer ut på sidorna.

Gör en pannering av 3 ägg som ni bara rör samman med en gaffel i en djupt fat, i nästa fat blir det en blandning av ca, 1 dl rågmjöl, 1 dl vetemjöl och 1 dl krossade corn flakes, lite salt , peppar och cayennepeppar. vänd dem först i ägg blandningen och sen i panneringen. Stek i riktigt smör ca 5-6 min på varje sida.

3 paprikor en av varje färg rostade i ugnen endast med olivolja och grovt salt på
(ugnen insälld på grill), de är färdiga när de har fått en hel del färg och de går lätt att skala.



Hacka dem i små bitar gör det samma med en rödlök fräs det hela i en sås panna , krydda med lite cayenne, salt och färsk timjan sist men inte minst, i med 2 dl grädde låt puttra en liten stund tills den blir lite krämig.

4 stk Bak potatisen delas i båtar och kokas i buljong och färsk timjan ca 1/2 dl bong kalvbuljong till 1 1/2 liter vatten.



En sallad till får det bli. Dela ett broccoli huvud i mindre buketer som sedan blanceras.
Spola dem under kallt rinnade vatten någon minuter.
Låt kallna och rinna av. Under tiden knaper steker ni 1 paket Bacon som ni sedan lägger på lite husshållspapper så fettet sugs upp, låt även baconen svalna dela dem i små bitar.
Blanda en dressing på 1 dl cream fraich, 1 dl majonäs 2 tsk dijonsenap och 2 msk honnung. Kom dressingen över broccolin och baconen som ni har lagt i en vacker skål, blanda det hela toppa med rostade pinjekärnor.
Kan med fördel göras några timmar innan så den kan stå och dra lite, men de rostade pinjekärnorna skall aldrig i förrän i sista stund.




Som ni kanske förstog så åt vi gravad lax på rostat bröd till förätt.

Dryck till detta kan rekommenderas Faust Schwarzbier från Grauballe Bryghus från Danmark
Faust är en svart öl med smak av rostad malt , rök och tjära.
Föredrar ni vin , vad med ett vin från Navarra Pago de Cirsus inte ett dyrt vin men ett lagom fylligt och mycket gott vin till priset.



Kvällen förflöt mycket stilla och härligt.

Vidare till Malmö imorgon
Ha en underbar dag där ute i verkliga livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar