söndag 29 november 2009

Lussebullar goes Tequila

Godmorgon! Äntligen är det första advent. Älskar när julen närmar sig och man kan få börja mysa med allt som hör Lucia och julen till. Eftersom att vi är tokiga i lussebullar så kändes det helt ok att göra första satsen denna söndag. Det får helt enkelt bli vår frukost, mums!

Det här behöver du:
4,5 dl gammeldags mjölk
3 dl vit baksirap
1,5 pkt jäst för söta degar
ca 19 dl vetemjöl special
1 burk kessella 1%
150 g rumsvarmt extra saltat smör
2 tsk salt
1 g saffran(2 påsar)
0,5 msk tequila

Så här gör du:
1.Börja med att hälla upp 0,5 msk Tequila
(eller annan smaklös sprit) i en äggkopp,
tillsätt saffranen. Rör om med skaftet på en tesked, låt stå.
Alkoholen försvinner när du gräddar bullarna, men var försiktig med att smaka på degen. Tequilan förhöjer saffran smaken och ger en djupare gul färg.
2.Värm mjölken fingervarmt, inte för varmt, då dör jästen. Lös upp jästen i mjölken.
3.Tillsätt baksirapen
4.Häll i hälften av mjölet
5.Tillsätt kesella, smör salt och saffranstequilan
6.Häll i resten av mjölet
Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 min förhand. Slarva inte med att låta degen blir arbetad med, då blir det inte lika fina bullar.
7.Låt jäsa med en bakduk över i ca 45 minuter.
8.Mjöla bakbordet och baka ut lussebullar enl. önskad form(vi gillar den traditionella formen)
9.Lägg på en plåt, låt jäsa ytterligare 35 minuter.
10.Sätt ugnen på 225 grader
11.Pensla lussebullarna med ett uppvipat ägg sätt i russin om ni gillar det
12.Grädda i ugnen 10-15 minuter
13.Lägg de varma lussebullarna på galler, pensla genast med smällt extra saltat smör som får tränga in i bullen. Du får då en garanterad saftig lussekatt!

1 kommentar:

  1. Vi har precis bakat lussebullar efter ert recept, dom blev väldigt fluffiga! Kommer nog följa det fler gånger, tack för att ni delade med er :)

    SvaraRadera