onsdag 31 mars 2010

Marängdröm med lime & jordgubbar

Skärtorsdag är här och Påskens festligheter närmar sig.

Tipset till Påskens drömefterrätter blir en underbar marängtårta.
Uppskattat och gott och det är enklare än du tror. Serveras med ett gott dessertvin. (se tips längre ner på sidan)

En riktig höjdare att avsluta Påskens gottebord med.





Du behöver:
5 st ägg, vitor
1 tsk vitvinsvinäger
2,5 dl strösocker
1 msk maizena majsstärkelse
0,5 dl finhackde valnötter

Fyllning:
5 st ägg, gulor
0,75 dl strösocker
2 st lime, pressad saft av

Garnering:
Jordgubbar, eller vad du känner för. Gärna ätbara blommor!
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 msk socker
skalet av riven lime

Tillagning
En härlig smakkombination av lime och jordgubbar dessutom blir marängen krämig inuti och frasig på ytan.
Vispa inte för länge, då spricker marängen.
Sätt ugnen på 125°.
Vispa äggvitor och vinäger till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är fast och glansig. Vänd ner majsstärkelse och valnötter.
Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Bred ut halva mängden smet i formen. Klicka ut resten utmed kanterna. Grädda på nedersta falsen av ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kallna helt innan bottnen vänds upp på att fat och pappret lossas försiktigt.

Riv limefrukterna och spara till garnering. Vispa samman äggulor, socker och limesaft i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda på medelvärme under omrörning till en tjock kräm. Låt kallna.
Bred ut krämen på tårtbottnen. Vispa grädden och bred över. Strö limeskal och lägg på jordgubbarna.

Tips på prisvärda dessertviner
3100, Amfora Muscat d'Alexandrie, Cypern , 750 ml, 56 kr
16420, 2000, Late Harvested Orange Muscat and Flora, Australien, 375 ml,89 kr
12998, 1998, Münzenrieder Bouvier Beerenauslese , Österrike, Burgenland, 375 ml,84 kr


Servera och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar