lördag 2 januari 2010

Soya, soya olek chicken och gott sällskap!

Nu har vi gått in i ett nytt årtionde och det klarade vi ju helt galant.
Naturligtvis blev det ju mycket mat och dryck. Ia, Erik, Adam, Emil
och Stina hyrde in sig på vårt närliggande hotell som är riktigt
läckra , fräscha och fina rum med gott om plats. Hotel Dragör heter
det och ligger på Strandlinien 9 2791 Dragör www.hoteldragoer.dk gå
gärna in och kolla deras hemsida så ser ni mer bilder.



Vi hade en lugn och skön afton som vi startade med mouserad Cremant
de Alsace och hummersoppa och Kycklingfilè med lime apelsincream
fraiche till Stina och Loui.
Adam (6 år) och Emil (3 år) ville bara ha små frikadeller och
makaroner så de fick ju naturligtvis.


Soya, soya olek chicken.

2 kyckling filéer
Blanda marinaden helst kvällen innan men det går med mindre.
2 tsk sambal olek
rivet skal av en lime
2 msk tariyaki soya
en kvist rosmarin
1 vitlöksklyfta

Blanda creame fraichen ( ca, 2 dl) 1 msk pressad saft från en apelsin
1 msk pressad saft från lime riv sen i lite skal från både apelsinen
och limen smaksätt med lite salt och lite torkad chili flagor.
Servera det med en rostad bröd skiva med några droppar rosmarin
olivolja ovan på.Lägg den skivade kyckling filén på brödet toppa med
creame fraiche blandningen.



Till huvudrätt blev det lammfiol tyvärr inte min brors så det fick bli
det näst bästa; vår förträffliga slaktare.

Lammet som kan smaka av ljuv fiolmusik och till detta blir det "No
Milk Today" med Alexander Rybak

1st lammfiol med ben
1st vitlök

marinad:
1dl olivolja
2msk kinesisk soja
1msk oystersås
rivet skal av lime
2msk honung
2tsk sambal oelek
2st krossad torkad chilli
2-3 kvistar färsk rosmarin
4 kvistar färsk timjan
1tsk krossad kardemumma
1tsk krossad blandad peppar
1 kanel stång
1 apelsin

Blanda marinaden
Späcka lammfiolen med vitlöksklyftorna.
Gnid in med limesaften från samt lite rivet skal från limen. Kläd
lammfiolen med apelsin skivorna .
Lägg lammfiolen i en stor plast påse och häll i marinaden.
Låt den ligga i kylen 1 natt.
Vänd den några gånger så att marinaden fördelar sig.
In i ugnen ca 1 tim per kilo.
Eller 70-75 grader på stek termometern tills den är rosa stekt.
Ca 175 grader på ugnen.

Igår serverade vi den med ugnsrostade rotfrukter och en sås på skyn
samt någon form för gelé vad med mint, kan också serveras med en kall
potatissallad . Ev rostade vitlökar. Man kan med fördel också använda
créme fraichen som jag gjorde till kycklingen.
Till detta drack vi Marqués de Cáceres rioja reserva 2002.




Avslutade middagen med den skummande efterätten som Linda skrev om den 30 dec.
Tolvslaget firades med äkta Champagne Charles Mignon sec premier cru.

Charmtrollet Emil.



Lycka till i det nya året!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar