måndag 25 januari 2010

Fondue -en nostalgitripp!



Vi har nyligen varit på 70-talet nu närmar vi oss 80-talet och en bit
in i det, var och varannan hade en Fondue gryta, sen har den ju fått
stå och damma i ett hörn av skåpet. Fondue kommer ju från Schweiz , de
ville göra något med all överbliven ost. Nu förtiden finns det ju
så många olika fonduer.
Chocklad fonduen kom visst redan på 60-talet. Japansk, Indisk, Fransk m.m.

Har ofta gått förbi fondue restaurangen Oasen i Helsingborg men det
har inte varit läge just då. Nu ska det va sa jag, som tur var kom vi
rätt tidigt så de lyckades hitta ett bord till oss. Vi rekommenderar att ni bokar bord. Visst är det trevligt att gör det lite då och då, slåss om lite kött
bitar, jag kommer ihåg min första fondue gryta där var fondue
gafflarna färgade i olika färger så man inte skulle vara i tvivel om
vems gaffel som är vems förutom Sven som var färgblind. :-)





Bilderna kommer från
Fondue restaurangen Oasen
Bruksgatan 25
Helsingborg
+45 (0)42 128074
www.oasenfondue.se


Receptet på denna Rödvins Fondue fick jag i Frankrike för en herrans
massa år sen.

Förberedelser: 15 min
Tillagningstid: 50 min

Ingredients ( till 6 pers )
- 1/2 kg mörat biff kött
- 1/2 kg fläskfilé
- 1/2 kg kycklingfilé
- 1 1/2 fl Bourgonge vin
- 200 g skivade champinjoner
- 200 g rökt sidfläsk
- 1 kub nötkött buljong
- 1 kub av kycklingbuljong
- 2 klyftor vitlök
- 1/2 hackad gul lök
- Spiskummin
- 10 kryddpeppar
- Timjan
- Lagerblad
- Salt och peppar

Beredning:
I en tjock bottnad kastrull, fräs lätt bacon , löken och vitlöken i lite
smör tillsammans med svampen. Häll i bourgonge vinet, kryddor, puttra
45 till 50 minuter innan du startar fondue.

Såser till:
Mostra Monica sås ( fick receptet av henne för ca, 10 år sen och den
är alltid gångbar).
3 dl Cream Fraiche
2 msk akacie honnung
1, 5 tsk Colmans pulver senap
smaksatt ev med lite salt

Curry Mango sås:
3 dl Cream Fraiche
2 msk Curry mango kryddan ( finns på bild sen tidigare)

Syltlöks sås;
2 dl Cream Fraiche
1 dl Majonäs
1/2 burk hackad syltlök

Servera gärna rödlöks chutney, vitlöksås, ev hot and sweet chilisås.
Jag tar gärna lite sallad till detta eller kanske 1 bakad potatis (
som vi fick på Oasen) för er som inte går på GI.

Här får det ju självklart bli rödvin till. Bourgonge där den största
druvan är Pinot Noir.

Bourgogne Pinot Noir Dom. J.-P. Charton, Mercurey, 2007

Pinot noir är inte anpassningsbar, det är en självupptagen
aristokratisk slyngel till druva som kan vara otroligt charmerande när
den vill – och hur tjurig som helst utanför Bourgogne.

Som vanligt kan vi ju inte njuta fullt ut om vi inte får lite bakgrunds musik.
Lionel Richie - All Night Long från 1983.

Det här kan ju ta sin lilla tid.

Sitter vi inte kvar här resten av veckan så hörs vi snart igen.
De andra är ju på semester undra när de ska skriva något?

1 kommentar:

  1. Mostra Monicas's sås är en riktig höjdare både till fondue och grillat. Funkar bra med en dijon-senap, tar dubbelt så mycket då. Tack skall ni ha. Matglad i Götet

    SvaraRadera