torsdag 10 december 2009

Ärtsoppa Pannkakor & Flaggpunsch

Torsdag, torsdag, torsdag...

Vad är en torsdag utan ärtsoppa, i alla fall var traditionen så förr, så idag fick vi lust att bli lite nostalgiska.
Ärtsoppa, pannkakor och varm punch, mums!


Ärtsoppan:

6 dl gula ärtor
1 1/2 liter vatten
1 köttbuljong
1 gul lök
2 morötter
1 knippa färsk timjan ev , torkad ev, lite mejram
salt och peppar
Fläsklägg eller köttkorv

Jag är från Bohuslän och min man från Skåne så det med morötter kan vara lite olika, men vi kör på en blandning.
Lägg ärtorna i blöt kvällen innan i en kastrull. (inte alls svårt, krävs bara lite planering) Dagen efter kommer häller ni i buljongen, den skivade löken, timjan, mejram och de slantade morötterna, ev. mer vatten, låt det koka upp och skumma av. Låt det stå och små puttra, rör om då och då tills ni tycker att det har fått en lagom konsistens, blir den för tjock späd med mer vatten. Smaka av med salt och peppar. Använder ni fläsklägg kan den koka med ärtorna men köttkorven behöver inte så lång tid.

Pannkaksmeten:

4 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 pressad citron
1 dl öl
1 dl mjölk
1 nypa salt
1 1/2 msk rörsocker

Ägg och vetemjöl vispas tillsammans. Tillsätt citronsaften, öl, mjölk, salt och socker.
Smeten görs med fördel kvällen innan eller iallafall några timmar innan ni ska steka dem.
Värm 2 msk smör i stekpannan häll tillbaka det smälta smöret i smeten, rör om.
Nu är det dags att börja steka.

Då var det bara en sak till, den varma punchen & en god öl.



Så var även denna kväll fulländad, önskar dig en härlig matstund och hoppas att du tycker att det var lika gott som vi!

1 kommentar:

  1. Punch och ärtsoppa är underbart. Har inte druckit punch sedan jag slutade studera, men det är gott:) Kanske får köpa hem en flaska...

    SvaraRadera