lördag 5 december 2009

Plättar med jordgubbsgrädde en rekomendation & en sats no no!

Hej på er!

Vilket härligt väder det är, solen lyser och det känns som vår i luften. Nu skulle man kanske egentligen önska att det låg snö på marken och att det var -10 grader. Men bor man i södra Sverige så är man inte bortskämd med den sortens väder. Här regnar det på vintern och är förmodligen +10 grader på julafton...därav min lycka till detta väder denna sena morgon.

I morse bestämde jag och barnen att vi skulle göra plättar till fukost. Ingen konst, eller hur! Vi gjorde vårt egna lilla recept och den goda doften spred sig i huset. Dottern tyckte att det skulle passa sig att prova att göra chokladplättar. Ingen dum idé tänkte jag, fram med kakao och tillsatte det till den sista slatten smet. Såg inte helt fel ut och jag funderade på vad som skulle passa som tillbehör till dessa nya underverk. Innan jag kom fram till något var det dags för provsmakning av vårt lilla test. Ingen rolig upplevelse. Det smakade som ett riktigt misslyckat försök till seg kladdkaka, det blir en no no!
Utvärdering: vi håller oss till de traditionella receptet och piffar i efterhand med olika smaker.



Du behöver:
3 dl mjölk
3 ägg, gärna Guldgula
2,5 dl mjöl
1 msk socker
50 gram smält smö1 krm salt

Blanda hälften av mjölken med mjölet.
Tillsätt ägg, salt, socker, resten av mjölken och smör.
Vispa ihop ordentligt.

Stek på medelvärme och klicka lite smör på järnet innan du häller på smeten, då blir det vackrast mönster i plätten.



Garnera med jordgubbar, en mycket lättvispad grädde där vi häller i saften från pressade jordgubbar.
Pressa i en sil, då får du ut saften på ett bra och enkelt sätt.



Önskar dig en skön lördag!

1 kommentar:

  1. HEJ.
    Härlig frukost en lördag morgon. Inspirerande och trevlig bogg ni har.
    Många bra tips, med god mat och dryck.

    SvaraRadera