onsdag 23 december 2009

Julskinkan har rymt det tycker vi är "grymt" Till Danmark den for där fläskestegen bor.

Nu är det bara en dag kvar till jul och då får jag kontra Linda med en
Riktig Dansk Fläskestek som verkligen hör Julen till här i Danmark.
Det är Fläskesteg, kalkon och and man äter här på julafton med brune
kartoffler och rödkål.

2,5 kg Gammeldags Svinekam med ben
Grovt salt
10 lagerblad
vatten
3 dl grädde eller mer
1 msk svart vinbärs gelé

Gnid in rikligt med grovsalt och stick i lagerbladen mellan skårorna i
svålen, häll i lite vatten i botten på formen du använder. Sätt in den
ugnen på 180 grader (varmluftsugn) i ca 2-2,5 timmar svålen skall var
spröd och läcker.
Gör en sås av skyn som blir av fläskesteken, använd grädde och var
försiktig med saltet smaksätt eventuellt med lite buljong och lite gele i
såsen.



Brune kartoffler blir det när man häller socker i stekpannan och låter
det smälta innan man häller i de skalade kul potatisen. Smaksätt med salt och peppar.

Rödkålen brukar jag göra själv:
1/2 liten rödkål
1 rödlök
1 apelsin
1 dl russin
smör
2 dl Svart vinbärssaft
1 kanel stång
10 nejlikor
1 stjärnanis
2 msk ättika kan vara mer
1 dl glögg eller mer

Strimla rödkålen och rödlöken. Skär apelsinen i små bitar krossa
nejlikorna och stjärnanisen i en mortel. Tillsätt smör i en kastrull och häll i
rödkål, rödlök, kanelstången och de övriga kryddorna. När rödkålen
har blivit lite mjuk kommer du i med de övriga ingredienserna, låt små koka
tills du tycker det är lagom och smaka av om du tycker det ska
vara lite mer av det ena eller andra.

Till detta dricker dansken öl eller vin. Det kan vara en Cambrinus jul öl
eller en helt almendelig Sne Bajer (tuborg). Vinet kan vara en Cote du
rhone.

Vi måste värna om varandras traditioner även om vi kan göra om lite i recepten.
Kramas och hygg er med varandra i kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar