måndag 22 februari 2010

Järpar i sås med en smörig potatismos



Go´kväll!

Har din måndag varit bra? Vi har varit och tittat på tapet, renovering av källaren pågår...ska blir skönt när det är klart. När man startar ett projekt är alltid förhoppningarna så stora, sedan minskar de ju längre tiden går :-)
Ska nog bli bra!

Ikväll har vi lagat järpar i god sås med hemmalagad potatismos.

Går snabbt och är enkelt att göra.

Det här behöver du:
400 Skinfärs
1 gul lök
2 msk italiensk kalvfond
2 krm salt
1 tsk pepparmix
0,5 dl grädde
i msk soja
ca 10 potatisar av mjölig sort
1 dl mjölk
smör

Hacka löken och stek den genomskinlig, så smaken blir söt. Blanda ner den och resten av ingredienserna i köttet och rör om. Låt stå 5 minuter.

Sätt på en stor kastrull med vatten och häll i den skalade potatisen, salta.

Forma köttet till lagom stor järpar genom att rulla en boll och sedan trycka till den i handen.
Lägg dem i en varm panna och stek dem i smör.

Skala potatisen och koka dem i 20 minuter.

När järparna har fått fin färg häller du över grädden och låter det puttra i ca. 10 minuter. Häll i lite extra fond och soja om du vill höja smaken och färgen ytterligare.


Potatisen kan du mosa med en gaffel eller elvisp. Om du kör med elvisp så ta det försiktigt, annars blir det som klister.
Tillsätt 1 dl mjölk, rejäl klick smör, salt och peppar.
Servera med lingon och sallad.
Klart!

Hoppas det smakar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar